«٢٢٣٠» طبقه سوم عمو، عمه، دایی، خاله و اولاد آنان است به تفصیلی که گفته شد، که اگر از طبقه اول و دوم کسی نباشد، اینها ارث میبرند.
«٢٢٣١» اگر وارث میت فقط یک عمو یا یک عمه است، چه پدر و مادری باشد، یعنی با پدر میت از یک پدر و مادر باشد، یا پدری باشد یا مادری، همه مال به او میرسد، و اگر چند عمو یا چند عمه باشند و همه پدر و مادری، یا همه پدری، یا همه مادری باشند، مال بهطور مساوی بین آنان تقسیم میشود، و اگر عمو و عمه هر دو باشند و همه پدر و مادری، یا همه پدری باشند، عمو دو برابر عمه میبرد؛ مثلاً اگر وارث میت دو عمو و یک عمه باشد، مال را پنج قسمت میکنند، یک قسمت را به عمه میدهند و چهار قسمت را عموها بهطور مساوی بین خودشان تقسیم میکنند.
«٢٢٣٢» اگر وارث میت فقط چند عموی مادری یا چند عمه مادری باشند، مال بهطور مساوی بین آنان تقسیم میشود، و همچنین است اگر فقط چند عمو و عمه مادری داشته باشد، ولی در صورت اخیر، بنابر احتیاط باید باهم صلح کنند.
«٢٢٣٣» اگر وارث میت عمو و عمه باشد بعضی پدری و بعضی مادری و بعضی پدر و مادری باشند، عمو و عمه پدری ارث نمیبرند، پس اگر میت یک عمو یا یک عمه مادری دارد، مال را شش قسمت میکنند، یک قسمت را به عمو یا عمه مادری و بقیه را به عمو و عمه پدر و مادری میدهند، و عموی پدر و مادری دو برابر عمه پدر و مادری میبرد، و اگر هم عمو و هم عمه مادری دارد، مال را سه قسمت میکنند دو قسمت را به عمو و عمه پدر و مادری میدهند، و عمو دو برابر عمه میبرد، و یک قسمت را به عمو و عمه مادری میدهند، که بهطور مساوی باهم تقسیم نمایند.
«٢٢٣۴» اگر وارث میت فقط یک دایی یا یک خاله باشد، همه مال به او میرسد و اگر هم دایی و هم خاله باشد و همه پدر و مادری، یا پدری، یا مادری باشند، مال بهطور مساوی بین آنان قسمت میشود، و احتیاط در افرادی که فقط از طرف مادر ارث میبرند این است که در تقسیم بین خود صلح نمایند.
«٢٢٣۵» اگر وارث میت فقط یک دایی، یا یک خاله مادری و دایی و خاله پدر و مادری و دایی و خاله پدری باشد، دایی و خاله پدری ارث نمیبرند، و مال را شش قسمت میکنند، یک قسمت را به دایی یا خاله مادری و بقیه را به دایی و خاله پدر و مادری میدهند که بهطور مساوی بین خودشان تقسیم کنند.
«٢٢٣۶» اگر وارث میت فقط دایی و خاله پدری و دایی و خاله مادری و دایی و خاله پدر و مادری باشد، دایی و خاله پدری ارث نمیبرد و باید مال را سه قسمت کنند، یک قسمت آن را دایی و خاله مادری بهطور مساوی بین خودشان قسمت نمایند و احتیاط در مصالحه است، و بقیه را به دایی و خاله پدر و مادری بدهند که به طور مساوی بین خودشان تقسیم کنند.
«٢٢٣٧» اگر وارث یک دایی یا یک خاله و یک عمو یا یک عمه باشد، مال را سه قسمت میکنند: یک قسمت را دایی یا خاله و بقیه را عمو یا عمه میبرد.
«٢٢٣٨» اگر وارث میت یک دایی یا یک خاله و عمو و عمه باشد، چنانچه عمو و عمه پدر و مادری یا پدری باشند، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را دایی یا خاله میبرد و از بقیه، دو قسمت به عمو و یک قسمت به عمه میدهند، بنابراین اگر مال را نُه قسمت کنند سه قسمت را به دایی یا خاله و چهار قسمت را به عمو و دو قسمت را به عمه میدهند.
«٢٢٣٩» اگر وارث میت یک دایی یا یک خاله و یک عمو یا یک عمه مادری و عمو و عمه پدر و مادری یا پدری باشد، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت آن را به دایی یا خاله میدهند و دو قسمت باقیمانده را شش قسمت میکنند، یک قسمت را به عمو یا عمه مادری و بقیه را به عمو و عمه پدر و مادری یا پدری میدهند و عمو دو برابر عمه میبرد، بنابراین اگر مال را نُه قسمت کنند، سه قسمت را به دایی یا خاله و یک قسمت را به عمو یا عمه مادری و پنج قسمت دیگر را به عمو و عمه پدر و مادری یا پدری میدهند.
«٢٢۴٠» اگر وارث میت یک دایی یا یک خاله و عمو و عمه مادری و عمو و عمه پدر و مادری یا پدری باشد، مال را سه قسمت میکنند یک قسمت را دایی یا خاله میبرد و دو قسمت باقیمانده را سه سهم میکنند، یک سهم آن را به عمو و عمه مادری میدهند که بین خود تقسیم مینمایند، و احتیاط در مصالحه بین خودشان است، و دو سهم دیگر را بین عمو و عمه پدر و مادری یا پدری تقسیم مینمایند و عمو دو برابر عمه میبرد؛ بنابراین مال را نُه قسمت کنند، سه قسمت آن، سهم خاله یا دایی و دو قسمت سهم عمو و عمه مادری و چهار قسمت سهم عمو و عمه پدر و مادری یا پدری میباشد.
«٢٢۴١» اگر وارث میت چند دایی و چند خاله باشند که همه پدر و مادری یا پدری یا مادری باشند و عمو و عمه هم داشته باشد، مال سه سهم میشود، دو سهم آن را به دستوی که در مسئله قبل گفته شد، عمو و عمه بین خودشان قسمت میکنند و یک سهم آن را داییها و خالهها بهطور مساوی بین خودشان تقسیم مینمایند.
«٢٢۴٢» اگر وارث میت دایی یا خاله مادری و چند دایی و خاله پدر و مادری یا پدری و عمو و عمه باشد، مال سه سهم میشود، دو سهم آن را به دستوری که سابقاً گفته شد عمو و عمه بین خودشان تقسیم میکنند، پس اگر میت یک دایی یا یک خاله مادری دارد، یک سهم دیگر آن را شش قسمت میکنند، یک قسمت را به دایی یا خاله مادری میدهند و بقیه را به دایی و خاله پدر و مادری یا پدری میدهند و بهطور مساوی قسمت میکنند، و اگر چند دایی مادری یا چند خاله مادری یا هم دایی مادری و هم خاله مادری دارد، آن یک سهم را سه قسمت میکنند، یک قسمت را داییها و خالههای مادری بهطور مساوی بین خودشان قسمت میکنند، گرچه احتیاط در مصالحه بین آنهاست، و بقیه را به دایی و خاله پدر و مادری یا پدری میدهند که بهطور مساوی بین خود تقسیم کنند.
«٢٢۴٣» اگر میت عمو و عمه و دایی و خاله نداشته باشد مقداری که به عمو و عمه میرسد، به اولاد آنان و مقداری که به دایی و خاله میرسد، به اولاد آنان داده میشود.
«٢٢۴۴» اگر وارث میت عمو، عمه، دایی و خاله پدر و عمو، عمه، دایی و خاله مادر او باشند، مال سه سهم میشود، یک سهم آن مال عمو، عمه، دایی و خاله مادر میت است بهطور مساوی، ولی احتیاط آن است که با هم صلح کنند، و دو سهم دیگر آن را سه قسمت میکنند یک قسمت را دایی و خاله پدر میت بهطور مساوی بین خودشان قسمت مینمایند و دو قسمت دیگر آن را به عمو و عمه پدر میت میدهند و عمو دو برابر عمه میبرد.
«٢٢۴۵» کسی که دو نسبت در او جمع شود از هر دو سبب ارث میبرد، مثل اینکه کسی هم پسر عموی پدری باشد و هم پسر دایی مادری، یا کسی هم شوهر میت باشد و هم پسر عموی او، یا زنی هم عمه پدری میت باشد و هم خاله مادری او، مگر آنکه دو نسبت او در دو طبقه باشد، مثل اینکه هم برادر مادری باشد و هم پسر عمو که فقط ارث برادر بودن را میبرد.