ابوالفرج اصفهانی ـ که زیدیمذهب است ـ در کتاب مقاتلالطالبیّین راجع به زمان وفات حضرت فاطمه علیهاالسلام اقوال متعددی را نقل میکند، و آخرین آنها را شش ماه بعد از رحلت رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم، و اولین آنها را چهلم حضرت رسول صلیاللهعلیهوآلهوسلم که تقریباً هشتم ربیعالثانی است، ذکر میکند.۱ مرحوم شربیانی [از آیات عظام نجف] هم، چهلم را وفات حضرت فاطمه علیهاالسلام میدانستند.
گویا چنانکه مکان دفن و قبر آن حضرت مجهول است، زمان فوتش هم باید مجهول و ناشناخته باشد؛ البته شاید علت مجهولبودن زمان وفاتش این باشد که معمولاً ضبط و کتابتِ وقایع تاریخی را اشخاص باسواد و اهل دقت در نویسندگی، بر عهده نمیگرفتند؛ لذا در ولادت حضرت رسول صلیاللهعلیهوآلهوسلم هم بین شیعه و سنی اختلاف است.
در هرحال، در مدت حیات حضرت صدیقه طاهره علیهاالسلام بعد از رسول اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم اختلاف است، آیا ۴۵ روز بوده و یا ۷۵ روز و یا ۹۵ روز؟! مرحوم نوری نوشته است: ۷۵ و ۹۵ به خط کوفی خیلی بههم شباهت دارند، لذا روایت ۷۵ روز۲ با روایت ۳ جمادیالثانی۳ قابل جمع و تطبیق میباشد و منظور از آن، همان ۹۵ روز است. افزون بر این، ۳ جمادیالثانی دور از اشتباه است. شاید در این مدت (فاصله ۷۵ ـ ۹۵) حضرت زهرا علیهاالسلام بستری بودهاند و یا راوی اشتباه نقل کرده و به جای عدد ۹۵، عدد ۷۵ را ضبط نموده است، ولی ۳ جمادیالثانی هیچ اشتباهی در آن تصور نمیشود.
درهرحال، مرحوم میرزا حسین نائینی هم روایت ۹۵ روز را ترجیح میدادند و روز سوم جمادیالثانی را روضه داشتند؛ ولی مرحوم آقا سید ابوالحسن اصفهانی فاطمیه اول، یعنی ۷۵ روز را وفات میگرفتند و روضهخوانی داشتند. بعضی از بیوت مراجع و علمای نجف، از جمله بیت سید بحرالعلوم علیهالسلام در ایام فاطمیه مثل دهه محرم عزاداری و روضهخوانی داشتند.