صفحه اصلی

در حال بارگیری...
بیانات

لزوم تشکیل هیئتی برای احیای ذخایر شیعه

به‌مناسبت بزرگداشت شیخ صدوق رحمت‌الله‌علیه

ای‌کاش هیئتی برای شناسایی، جست‌وجو، پیداکردن، چاپ و یا عکس‌برداری از کتب شیعه تشکیل می‌شد و کتاب‌های خطی علما را که در دسترس نیست به طبع می‌رساند.

چه کتاب‌های نفیس و گران‌قدر که علمای ما نوشته‌اند و از بین رفته و در دسترس ما نیست. بزرگ‌ترین شخصیت مذهبی ما شیعیان، مرحوم شیخ مفید و مرحوم شیخ صدوق هستند که هرکدام دویست، تا سیصد کتاب و رساله تألیف نموده‌اند، ولی شاید نیمی از کتاب‌های آنها به چاپ نرسیده است. ای کاش هیئتی برای شناسایی، جست‌وجو، پیداکردن، چاپ و یا عکس‌برداری از کتب شیعه تشکیل می‌شد و کتاب‌های خطی علما را که در دسترس نیست به طبع می‌رساند؛ زیرا: «فِیهَا کتُبٌ قَیمَةٌ؛ در آنجا کتاب‌های گران‌قدر وجود دارد».۱

اسلام ناب و خالص، و اَخْلَصِ دین، در کتب تشیع است. عامه در نگهداری و چاپ و نشر کتاب‌های بزرگان خود بر ما مقدم هستند. تعداد کتاب‌های تالّف (تلف‌شده) و غیرتالف، و مطبوع و غیرمطبوع ما و آنها را به‌صورت «درصد» نوشته‌اند که ما با آن ها قابل مقایسه نیستیم، ولی هیچ اهمیت نمی‌دهیم. بسیاری از کتاب‌های علمای شیعه هنوز چاپ نشده و یا در دسترس نیست، تعداد کتاب‌های چاپ‌نشده علامه [حلی] رحمه‌الله از مقدار چاپ شده بیشتر است. او در کتاب «خلاصه»، کتاب‌هایش را شمرده است، و در آن میان کتابی را ذکر فرموده که تمام روایات را با شرح آن به نگارش درآورده است. همچنین صاحب «بحار» (علامه محمدباقر مجلسی) از گروهی روایت نقل می‌کند، ولی اثری از کتاب‌های آنها نیست.

در محضر بهجت، ج۱، ص ۱۲۱
  • ۱. بینه: ۳.