صفحه اصلی

در حال بارگیری...
مناسک حج

استطاعت‏

شرط سوّم وجوب حج: استطاعت‏

«۳۶» شرط سوّم وجوب حج آن است که شخص، «مستطیع» باشد؛ و «استطاعت» آن است که توانایی و قدرت از چند جهت برای او حاصل باشد که اجمال آن گذشت، و اکنون به یاری خداوند متعال، به تفصیل، بیان می‏‌شود:

۱. توانایی زمانی‏

«۳۷» یکی از شرایط استطاعت آن است که زمان مناسب و کافی برای رفتن به مکه و به‌جا آوردن اعمال واجب را داشته باشد، پس:

«۳۸» الف. اگر کسی شرایط وجوب حج را دارا باشد و زمان کافی برای تهیه مقدمات آن داشته باشد ولی در تهیه آنها کوتاهی نماید و حج در همان سال از او فوت شود، حج بر او مستقر و ثابت می‏‌شود و باید در اولین وقت ممکن به هر نحو اگر چه با تحمل سختی باشد، آن را به‌جا آورد.

«۳۹» ب. اگر توانایی بر حج، در زمانی حاصل شود که وقت‏ لازم برای رفتن به حج باقی نمانده، یا به قدری کم مانده باشد که امکان حج باشد ولی مشقّت زیاد در آن باشد که عادتاً تحمّل نمی‌‏شود، حجْ واجب نیست و نگهداری هزینه برای سال آینده لازم نیست، و اگر در سال آینده از همه جهات، استطاعت حاصل بود، حجْ واجب می‏‌شود.

۲. توانایی طریقی (باز بودن و امن بودن راه حج)

«۴۰» شرط دیگر استطاعت آن است که راه حج باز باشد، و در راه خطری متوجه خود شخص یا ناموس یا اموال او نشود؛ پس:

«۴۱» الف. اگر شخصی استطاعت بر حج از سایر جهات را دارا باشد ولی راه بسته باشد یا خطری متوجّه او باشد که عرفاً به آن اعتنا می‏‌کنند، حجْ واجب نمی‌‏شود.

«۴۲» ب. اگر رفتن به حج، متوقّف بر تهیه مقدماتی باشد، مثل گرفتن گذرنامه و یا ثبت نام برای حج و امثال آنها، باید اقدام نموده و آن مقدمات را تهیه نماید.

«۴۳» ج. اگر برای حج، دو راه وجود داشته باشد و یکی بی‏‌خطر و امن باشد و دیگری امنیت نداشته باشد، باید از راه امن برود هر چند دور باشد، یا مثلًا از راه دریا باشد، و وجوب حج، ساقط نمی‌‏شود.

«۴۴» د. کسانی که از کشور خودشان ممکن نباشد به حج بروند اما از کشورهای دیگر هر چند با هزینه بیشتر امکان تشرف به حج باشد، و موجب خطر و ضرری که عادتاً تحمل نمی‏‌شود، نشود، مستطیع هستند و باید از آن راه اقدام کنند.

۳. توانایی بدنی

«۴۵» افرادی که توانائی بدنی بر انجام حج ندارند ولی سایر شرایط را دارا هستند، به تفصیل ذیل باید نائب بگیرند و بر شخص آنها حج واجب نیست.

افرادی که وضعیت آنها به گونه‌‏ای است که به هیچ وجه قدرت بدنی بر حج ندارند و یا رفتن آنها باعث زحمت و مشقّتی شود که عرفاً قابل تحمل نیست، بر دو گونه‌‏اند:
«۴۶» ۱. افرادی که قبلًا حج بر آنها واجب شده و در سال اوّل، توانایی بدنی بر حج داشته‌‏اند و در انجام آن کوتاهی کرده‌‏اند و حج بر آنها مستقر شده است، اگر: امید بهبودی و توانایی انجام دادن حج را نداشته باشند، واجب است فورا نائب بگیرند؛ و اگر عذر برطرف شد، احتیاط در اعاده است.

و اگر امید بهبودی داشته باشند، احوط آن است که فوراً نائب بگیرند و احتیاطات مناسب را بعداً انجام دهند به گونه‌‏ای که اطمینان حاصل نمایند که به تکلیف حجّة الاسلام عمل نموده‌اند.

«۴۷» ۲. افرادی که در سال اوّل استطاعت در رفتن به حج کوتاهی نکرده‌‏اند ولی اکنون توانائی ندارند، اگر: امید بهبودی ندارند، باید فوراً نائب بگیرند.
و اگر امید بهبودی دارند، احتیاط مستحب آن است که نائب بگیرند و اگر عذر آنها برطرف شد، حج را خودشان نیز به‌جا آورند.

۴. توانایی تأمین هزینه زندگی در زمان حج و بعد از آن‏

«۴۸» بر کسی حج واجب می‌‏شود که علاوه بر داشتن شرایطی که قبلًا گذشت و بعداً ذکر می‌‏شود:

«۴۹» اوّلًا: هزینه اهل و عیال خودش را در زمان حج داشته باشد۱.

«۵۰» ثانیاً: وضعیت زندگی او نسبت به بعد از زمان حج به صورت یکی از حالات ذیل باشد۲.

«۵۱» الف. اگر کسی دارای شغل مناسبی باشد که بعد از بازگشت از حج، قادر باشد زندگی خود و خانواده‌‏اش را به راحتی اداره نماید و دچار تهی‏دستی نگردد با دارا بودن شرایط دیگر حج بر او واجب است.

«۵۲» ب. اگر شخصی دارای شغل مناسبی نباشد ولی رفتن به حج و صرف مبلغ در آن، تأثیر قابل توجّهی در زندگی او نمی‏‌گذارد، یعنی چه به حج برود یا نرود، از حدّ قبلی زندگی خود پایین‏‌تر نمی‏‌آید در صورت بودن شرایط دیگر، حج بر او واجب است.

«۵۳» ج. اگر کسی دارای شغل نیست، ولی به اندازه‏‌ای مال دارد که با آن می‏‌تواند زندگی خودش را به راحتی اداره نماید، حج بر او واجب می‏‌شود.

«۵۴» د. افرادی که در تمام مدت عمر، تحت تکفّل کسی هستند، مانند خانمی که شوهر نموده و نفقه او بر شوهرش می‌‏باشد، با تحقق شرایط دیگر بر آنها حج واجب می‌‏شود.

«۵۵» ه. افرادی که از وجوه شرعی مانند خمس و زکات زندگی خود را اداره می‏‌کنند و به صورت عادی، مخارج زندگی را به صورت حتمی و بدون مشقّت به وسیله آن وجوه تأمین می‏‌نمایند، حج بر آنها واجب می‏‌گردد.

۵. استطاعت مالی یا بذلی‏

«۵۶» فراهم بودن هزینه سفر پنجمین شرط از شرط‌های استطاعت است.

اگر هزینه حج به یکی از گونه‏‌های ذیل فراهم شود با تحقق شرایط دیگر، حجْ واجب می‏‌شود:
«۵۷» الف. اگر خود شخص هزینه سفر حج را دارا باشد، یا مالی داشته باشد که با فروش آن با شرایطی که بعداً ذکر می‏‌شود بتواند هزینه حج را تهیه نماید، حج بر او واجب است. و این گونه توانایی «استطاعت مالی» نامیده می‏‌شود.

«۵۸» ب. اگر کسی هزینه سفر و حج و مال معادل آن را نداشته باشد اما شخص دیگری به او بگوید: «تو به حج برو، هزینه حج تو و مخارج خانواده تو بر عهده من باشد» در صورتی که اطمینان به گفته بذل کننده داشته باشد، حج بر او واجب می‏‌شود، و در آن «رجوع به کفایت» که گذشت شرط نیست. به این حج «حجّ بذلی» می‏‌گویند و دارای شرایط خاصی است که خواهد آمد.

 

  • ۱. و مراد از اهل و عیال، افرادی است که تحت تکفّل وی باشند و عرفاً خرج آنها بر عهده اوست هر چند واجب النفقه وی نباشند ولی در عیال غیر واجب النفقه رعایت احتیاط بشود به این که هنگامی حکم عیال را بر آنها مترتب کند که عدم انفاق بر آنها موجب عسر و حرج باشد.
  • ۲. این شرط «رجوع به کفایت» نام دارد.

آخرین مطالب

نمایه‌ها

فیلم ها