صفحه اصلی

در حال بارگیری...
مناسک حج

موارد حجّ

«۷» افرادی که در موسم حج، عازم مکه معظّمه می‏‌شوند، معمولًا به قصد انجام دادن حجّ تمتّع، مشرف می‏‌گردند؛ و حج آنها بر چند گونه است:

«۸» الف. «حَجّة الاسلام»۱:  افرادی که شرایط وجوب حج را دارا شده و «مستطیع» گردیده‌‏اند، حجّ آنها، «حجِ واجب» است خواه در سال اوّل استطاعت باشند یا استطاعت از سابق مستقر شده باشد اگر فعلاً باقی نباشد. حجة الاسلام در تمام عمر، بر افراد واجد شرایط فقط یک مرتبه، واجب می‌‏شود.

«۹» ب. «حج مستحبی»: افرادی که شرایط وجوب حج را دارا نیستند، یا قبلًا حجِ واجب خود را به‌جا آورده‌‏اند، حج آنها «حج مستحبی» است و اختیار حج تمتّع افضل است.

«۱۰» ج. «حج نیابی»: افرادی که حج را برای شخص دیگری انجام می‌‏دهند، خواه اجیر شده باشند یا به نحو تبرّع باشد حج آنها «حجّ نیابی» است خواه از زنده باشد یا مرده، به جهت وصیت باشد یا به جهت استقرار حج بر میت اگر چه وصیت نکرده باشد، در حج مستحبی باشد یا واجب، و دارای شرایط و ضوابط خاصی است که إن شاء اللَّه ذکر خواهد شد.

«۱۱» د. حجّی که به وسیله نذر یا عهد یا قَسَم، بر کسی واجب شده باشد.

«۱۲» ه. کسی که حج هرچند حج مستحبی یا نیابی خود را افساد نموده باشد، باید پس از اتمام حج در این سال در سال آینده هم حج به‌جا آورد.

تذکر

«۱۳» ۱. موارد پنج گانه‏‌ای که برای حج ذکر شد، از نظر اصل اعمال یکسان می‏‌باشند، و از جهت بعضی شرایط خاص، اختلافاتی دارند که در جای مناسب ذکر می‌‏شود.

«۱۴» ۲. حجِ واجب، منوط به دارا بودن شرایطی است ولی حج مستحبی شرط خاصی ندارد غیر از آن که نباید بر عهده شخص، حَجّة الاسلام باشد.

 

  • ۱. حَجّة الاسلام یعنی حجّی که اسلام بر آن پایه گذاری شده مانند نماز و روزه خمس و زکات (العروة الوثقی).

آخرین مطالب

نمایه‌ها

فیلم ها